Monthly Archives: November 2014

auteursrecht-Xandrina

Aanvankelijk wou ik de collectie van het Smak vergelijken met de collectie van het MHKA. Deze 2 musea hebben beiden een hedendaagse kunstcollectie. Het leek me interessant om deze collecties te vergelijken en te visualiseren.

Toen botste ik op het volgende gegeven:

Wegens auteursrechten is het voorlopig niet mogelijk om de afbeelding van het werk weer te geven op onze site. We zijn in bespreking met SABAM. Hopelijk snel terug beeld!

Op de website van het Smak stond er bij bepaalde werken een melding over auteursrechten. Mijn aandacht verplaatste naar de auteursrechtenmeldingen. Het leek me wel leuk om te kijken hoe moeilijk het zou zijn om die afbeeldingen van die werken te pakken te krijgen.

Mijn eerste stap was het sturen van een mail naar het Smak zelf, om te zien of ik de info via deze weg te pakken kon krijgen. Hierop kreeg ik de volgende reactie:

Beste,

Aangezien er auteursrechten op deze afbeeldingen rusten kunnen wij deze dus ook niet verspreiden, ongeacht welke manier. Het beste wat u kan doen is online zoeken naar een afbeelding of deze halen uit catalogi. Succes met de zoektocht.

Vriendelijke groeten,

Odelinde Van Thieghem

Ik besloot dus m’n zoektocht online verder te zetten. Hieruit bleek dat de website: media.mutualart.com

kopieën heeft gemaakt van vele afbeeldingen die oorspronkelijk op de Smak website stonden. Opvallend was ook dat enkele werken wel nog op de website van het Smak stonden. Intussen heb ik al van zo’n 85 procent van de werken de afbeelding kunnen achterhalen door gewoon op internet te surfen. Nu moet ik de overige afbeeldingen proberen te vinden aan de hand van boeken en publicaties.

Mijn dataset bevat jaartal, maker, titel, afmetingen, afbeelding van werk en materiaal. Graag zou ik nog land, hoe oud dat de maker op dat moment was, bronvermelding en algemene term van bronvermelding (internet, boek,smak) eraan toevoegen.

 

Problemen die ik tegenkwam onderweg

Het grootste probleem was de data bijeensprokkelen. Aangezien alles werkte via aparte links en het zeer veel werk was om te copy-pasten, werkte ik via het programma kimonify. Dit programma werkte echter niet zoals gewenst, doordat er te veel gaten waren in m’n zelf geconstrueerde dataset. Daardoor heb ik veel handmatig werk moeten verrichten. Zeker toen ik besliste om rond auteursrechten te werken, wou ik op zeker spelen door alles goed te checken. Zo kwam ik tot de lijst van 225 meldingen over auteursrechten.

Een tweede probleem dat ik had was onzekerheid of ik wel aan die afbeeldingen ging geraken. Zeker toen dat het Smak mij geen hulp kon bieden. Op zich is dit wel positief, het is een betere test van hoe open data eigenlijk wel is. Hoe vlug dingen te vinden zijn ook al zijn er problemen rond auteursrecht.